Hoe een verticale ergonomische muis kiezen? Aankoopgids
Bent u op zoek naar een ergonomische muis? Dan heeft u op de juiste plaats geklikt! Vorm, formaat, ligging in de hand, helling, gewicht... We analyseren even alle criteria, zodat u de juiste keuze kunt maken.
Inhoudsopgave
1 Ergonomische muis: definitie
2 Waarom een ergonomische muis gebruiken?
3 Heeft u een verticale muis voor links- of rechtshandigen nodig?
4 Heeft u kleine of grote handen?
5 Verticale muis: wat is de ideale hellingshoek?
6 Zijn de knoppen van de ergonomische muis personaliseerbaar?
7 Muis met of zonder draad: welke kiezen?
8 Gewicht: lichte of zware muis?
9 Ergonomische muis: welk budget?
1 - Ergonomische muis: definitie
Een ergonomische muis is een informaticamuis die zich aanpast aan de natuurlijke positie van de gebruiker. Er bestaan verschillende soorten ergonomische muizen: verticale muis, trackball muis, centrale muis,...
Deze aankoopgids concentreert zich op de selectiecriteria voor verticale muizen.
2 - Waarom een ergonomische muis gebruiken?
Het voordeel van de ergonomische muis is in de eerste plaats van fysieke orde.
- Bij een klassieke muis beklemt de positie van de voorarm de mediane zenuw, wat vaak uitmondt in het carpaal tunnelsyndroom. Dit uit zich in tintelingen, verlies van gevoeligheid, verlies van kracht in de hand,...
- Bij een ergonomische muis wordt de voorarm in een natuurlijke en comfortabele positie gehouden. De pols wordt niet gedraaid, zodat de mediane zenuw niet beklemd wordt.
Een ergonomische muis helpt dus spier- en skeletaandoeningen te vermijden, die helaas vaak te wijten zijn aan een regelmatig gebruik van een klassieke muis. Om de juiste keuze te maken, dient u zich wel de correcte vragen te stellen.
3 - Heeft u een verticale muis voor links- of rechtshandigen nodig?
Dit is de eerste vraag die u zich dient te stellen. Er bestaan natuurlijk muizen voor links- en rechtshandigen, en het is helemaal niet mogelijk om een muis voor rechtshandigen met uw linkerhand te bedienen. Let dus goed op!
4 - Heeft u kleine of grote handen?
Een muis is pas ergonomisch als deze zich aanpast aan de grootte van de handen van de gebruiker. Sommige fabrikanten hebben hun modellen in verschillende groottes uitgebracht. Om u te helpen bepalen of het formaat voor u geschikt is, vergelijkt u het met het formaat van uw huidige muis. Opgelet, al zijn muizen met een klein formaat wel praktisch om samen met een laptop te gebruiken, toch ondersteunen ze meestal niet de volledige handpalm, wat helemaal niet ergonomisch is.
5 - Verticale muis: wat is de ideale hellingshoek?
Nog even een definitie ter herinnering: de hellingshoek van een ergonomische muis stemt overeen met de hoek tussen de werkpost en de hand. Wanneer u uw hand op de verticale muis plaatst, mag u geen enkele druk voelen in uw spieren of gewrichten: de vingers laat u natuurlijk soepel rusten, niet te verkrampt of gespreid.
- De traditionele muizen hebben een hellingshoek van 0*. Dat betekent dat de handpalm parallel ligt ten opzichte van de werkpost.
- De semi-verticale muizen hebben een hellingshoek van 25°. Ze zijn nog niet volledig verticaal, maar bieden al meer comfort en ergonomie door de handpalm naar binnen te richten. De hellende muizen zijn een goed compromis om de spanningen in de pols te verlichten, zonder de gewoontes van de gebruiker teveel te wijzigen.
- De verticale muizen hebben een hellingshoek van bijna 90°. Dit design biedt een optimale positie voor de pols. De handpalm is naar binnen gericht, zodat de hand een natuurlijke positie aanneemt. Het duurt wel even voor u het gebruik ervan gewoon wordt, maar de verticale muizen zijn de meest doeltreffende ergonomische muizen tegen spier- en skeletaandoeningen.
6 - Zijn de knoppen van de ergonomische muis personaliseerbaar?
Wieltje, klikknoppen, extra knoppen... Ergonomie betekent ook de knoppen van de muis te kunnen personaliseren in functie van de voorkeuren en de gewoontes van de gebruiker. Bepaalde computermuizen laten u toe met slechts enkele klikken de knoppen te programmeren met de acties die u zelf wenst. Zo wint u in snelheid, maar ook in comfort.
7 - Muis met of zonder draad: welke kiezen?
Computermuizen met of zonder draad: beide soorten hebben voor- en nadelen. De keuze zal van uw voorkeuren afhangen...
Een muis met draad
- Voordelen:hoeft niet opgeladen te worden!
Nadelen: lelijke en onpraktische kabel.
Een muis zonder draad
- Voordelen: geen draad die rondslingert op uw bureau (u verbindt de muis via bluetooth of met de ontvanger, die u in een USB-poort stopt). Gemakkelijk mee te nemen naar een vergadering of een afspraak;
Nadelen: opladen met batterijen, vaak zwaar gewicht.
8 - Gewicht: lichte of zware muis?
Sommige vaklui maken intensief gebruik van de muis (bijvoorbeeld de grafische ontwerpers). Als dit voor u ook het geval is, dient u ook rekening te houden met het gewicht van de ergonomische muis bij uw aankoop. U geeft dan best de voorkeur aan een lichte muis, aangezien een te zware muis - ook al lijkt het niet zo - uw hand of pols kan vermoeien. Draadloze muizen zijn vaak zwaarder door het gewicht van de batterijen.
9 - Ergonomische muis: welk budget?
Natuurlijk variëren de prijzen onder de verschillende merken, maar in het algemeen dient u een gemiddeld budget van 40 € voor een verticale muis te voorzien. Een kleine som in vergelijking met de kosten voor een osteopaat of een kinesist ten gevolge van spier- en skeletaandoeningen. ;)Ziezo! U kent nu de belangrijkste selectiecriteria voor de keuze van een ergonomische muis. Nu is het aan u om het geschikte model eruit te pikken.