Hoe uw elektrische verwarming voor op kantoor kiezen? Aankoopgids
Vaak gebruikt op dagen van intense kou, of in het tussenseizoen wanneer de vaste radiatoren nog uit staan: de extra verwarmingstoestellen treden als aanvulling op, of zelfs als vervanging van de hoofdverwarming.
Dankzij deze gids kunt u gemakkelijker bepalen welke extra elektrische verwarming het beste voldoet aan uw lokalen en uw verwachtingen.
Inhoudsopgave
1 De radiatoren met blazer
2 De convectors
3 De stralingspanelen
4 De radiatoren met olie
5 Denk aan het het oppervlak van de ruimte
6 Houd rekening met het energieverbruik
7 Analyseer de noden en het gebruik
8 De normen
9 Goede gewoontes
1 - De radiatoren met blazer
Dit soort verwarming is hoofdzakelijk bedoeld voor kleine oppervlakten. Het brengt onmiddellijk warmte en welzijn.
In slechts enkele minuten wordt de omgevingslucht verwarmd door een weerstand, en vervolgens uitgeblazen in een bepaalde richting. Dankzij de lichtheid en het kleine formaat is dit een uitstekende persoonlijke extra verwarming, die gemakkelijk kan verplaatst worden door de kamers. Deze verwarming is bijzonder veilig want ze wordt automatisch uitgeschakeld bij oververhitting of een val. Ze is dikwijls voorzien van een schakelaar voor temperatuur, van verschillende vermogensniveaus en soms van een thermostaat.
De keramische uitvoering biedt, ook al heeft deze dezelfde functies, een betere perceptie van de omgevingswarmte, die zachter en aangenamer wordt gemaakt door een progressieve verdeling
Deze verwarming is bedoeld voor kleine tot middelgrote kamers van minder dan 15 m². Het toestel is bijzonder efficiënt om bijna onmiddellijk warmte te verkrijgen.
De zwaardere omgevingslucht wordt opgezogen aan de onderkant, verwarmd en vervolgens heel snel door de bovenkant doorgestuurd naar de kamer. Dankzij het gebruiksgemak en de uitstekende mobiliteit is dit toestel perfect voor gebruik als extra verwarming.
Ook al verspreidt hij een eerder droge en geconcentreerde warmte, die onmiddellijk zakt wanneer hij wordt uitgeschakeld, biedt een convector onmiskenbare voordelen voor een dagelijks gebruik. Hij is namelijk gewoonlijk uitgerust met een thermostaat en een turbo functie om een warmte te verschaffen die aangepast is aan ieders behoefte. Hij heeft eveneens een “vorstvrij” functie, wat bijzonder handig is bij lange afwezigheid.
Deze technologie is ideaal om grote ruimten te verwarmen en om de warmte op een duurzame en consistente manier te verspreiden, echter zonder dat het nodig is het toestel op het maximum te zetten!
Dit type convectors zendt, via een groot paneel, een frontale verwarmende straling naar de muren en de meubelen van de kamer. Deze zullen uiteindelijk het geheel van de kamer op een homogene manier verwarmen.
Dit functionele toestel is gewoonlijk uitgerust met een thermostaat, om het beter te kunnen regelen, met een automatisch stopsysteem en een zuinige “vorstvrij” functie. Het is tenslotte bovendien discreter dan andere modellen, maar heeft een groot stralingsoppervlak nodig om echt efficiënt te zijn.
Het stralingspaneel is mobiel, maar de meeste kunnen ook aan de muur bevestigd worden. Een zeer goed idee om plaats te winnen en een maximale veiligheid in alle lokalen te bieden!
Dit model dat op lange termijn voordelig is op vlak van budget, biedt een bijna gelijkaardige werking als die van centrale verwarming. Het is dus geschikt voor alle soorten ruimtes (groot of klein) en voor een langdurig gebruik.
De elektrische weerstanden verwarmen simpelweg de vloeistof die in het toestel circuleert en die verwarmt op zijn beurt in enkele ogenblikken de wanden. De hete lucht produceert een constante warmte, verspreid en zacht, die de ruimte niet uitdroogt.
De radiator verwarmt minder snel dan andere soorten extra verwarming, maar het toestel beschikt over een goede inertie en blijft warmte genereren wanneer het uitgeschakeld is, wat ervoor zorgt dat het bijzonder zuinig is op lange termijn. Het is eveneens voorzien van een thermostaat en van veiligheidssystemen.
Vandaag de dag is de radiator lichter dan enkele jaren geleden, aangezien het gietijzer vervangen is door technischer materiaal dat even betrouwbaar is. De mobiliteit is bovendien ook vergemakkelijkt dankzij wieltjes en handvaten.
De oppervlakte van uw ruimte bepaalt welk verwarmingsvermogen u nodig zal hebben. Er bestaat een eenvoudige formule om het nodige vermogen voor een goede verwarming van uw ruimte te bepalen:
Oppervlakte van de ruimte (in m²) x 100 = aangeraden vermogen in watt.
Voorbeeld: 12 m² x 100 = 1200 watt.
Opmerking: boven de 20 m² is het aangeraden meerdere radiatoren te installeren, op verschillende plaatsen, om koude zones te vermijden en te genieten van een betere verdeling van de warmte.
6 - Houd rekening met het energieverbruik
Radiatoren met blazer of stralingspanelen? Hier dient u rekening mee te houden...
De verwarming met blazer en de convectors verbruiken meer energie maar zijn het meest efficiënt om onmiddellijk een kleine ruimte te verwarmen.
De stralingspanelen en de apparaten met olie hebben minder energie nodig en zijn perfect voor grotere ruimtes aangezien ze de warmte beter kunnen verdelen.
7 - Analyseer de noden en het gebruik
Om tegemoet te komen aan specifieke en individuele behoeften, of om degenen die het meest gevoelig zijn voor kou tevreden te stellen, kiest men best voor de verwarming met blazer, voor een optimaal welzijn.
Om snel een goed thermisch comfort te hebben zijn de verwarming met blazer, de convectors of de stralingspanelen het meest geschikt.
Om een constant warmteniveau te behouden in de ruimte en een verlengd gebruik te hebben, zijn de radiatoren met olie het meest efficiënt.
Om van een minder droge lucht en een beter verspreide warmte te genieten, kiest u het beste voor stralingspanelen of radiatoren met olie.
8 - De normen
Elektrische radiatoren worden erkend als de veiligste verwarmingssystemen op de markt. Ze vormen effectief geen enkel gevaar, noch voor lekken, noch voor brandwonden, noch voor brand. Het is echter wel noodzakelijk om te investeren in kwalitatief materiaal dat de nodige normen naleeft, zodat u beschermd bent tegen het risico op een huiselijk ongeval dat gekoppeld is aan alle elektrische apparaten.
DE VERPLICHTE NORMEN
Het logo NF Sécurité et Performances (Frans) is onontbeerlijk en garandeert dat de verwarming beantwoordt aan de nationaal vereiste veiligheids- en kwaliteitsnormen.
Het CE-logo verzekert u ervan dat het model de Europese communautaire aanbevelingen inzake veiligheid respecteert.
DE INFORMATIEVE NORMEN
De klasse II is specifiek voorzien voor de verwarmingssystemen die bedoeld zijn voor vochtige ruimtes, zoals badkamers.
De beschermingsklasse IK geeft op een schaal van 0 tot 10 het vermogen aan om te weerstaan aan schokken.
De beschermingsklasse IP geeft het niveau aan van beveiliging tegen het binnendringen van water en vaste stoffen. Dit wordt uitgedrukt in twee cijfers.
Goed om te weten!
Bij een installatie in vochtige lokalen is het best na te kijken of het toestel de norm IP21 bezit, die de waterdichtheid van de elektrische convector garandeert.
9 - Goede gewoontes
Om het gebruik van uw extra verwarming te optimaliseren, volstaat het om een paar goede gewoontes in te stellen:
1 Anticipeer op de verwarmingstijd van het toestel: door de radiator op tijd aan te zetten, zal u sneller genieten van een goed thermisch comfort.
2 Verander uw gewoontes: het is bewezen dat u tussen 7 en 10% van uw factuurbedrag kan besparen door een paar maatregelen: verminder de temperatuur van elke ruimte met enkele graden, verminder de temperatuur enkele graden extra bij afwezigheden van meer dan twee uur, en activeer zodra mogelijk de functie “vorstvrij”.
3 Beperk het gebruik van radiatoren tot bepaalde ruimtes: door slechts enkele kamers te verwarmen, en niet noodzakelijk de hele oppervlakte, kan u vermijden dat uw stookkosten enorm stijgen.
4 Gebruik, van bij het tussenseizoen, uw elektrische verwarming: de extra verwarming biedt u de vrijheid om uw centrale installatie later in gang te zetten. Dankzij de manuele controle zullen de energiekosten zo beter beheerd worden.
5 Plaats uw extra verwarming weg van eventuele tocht, maar zo dicht mogelijk bij de koudste zones (onder een opening, bijvoorbeeld).
6 Plaats omvangrijk meubilair niet te dicht bij een stralingspaneel, om de straling niet te blokkeren.
7 Plaats het paneel aan een goed geïsoleerde muur om verlies van warmte te vermijden.
Vernieuw regelmatig de binnenlucht, door de kamer enkele minuten te verluchten voor u de verwarming op zet; sluit elke nacht de luiken en gordijnen, die de beste bescherming zijn tegen de kou; en let erop dat de gordijnen de radiatoren niet bedekken
Goed om te weten!
Om te vermijden dat de radiatoren na enige tijd vies worden, of dat gevoelige personen gehinderd worden door stof meegenomen door de luchtstroom, dient u de apparaten regelmatig schoon te maken. Het volstaat het beschermrooster te verwijderen en de vuiltjes op te zuigen. De restjes veegt u vervolgens met een droge vod weg.