Hoe kies je een luchtkwaliteitsmeter en een luchtreiniger?

Stof, pollen, vluchtige organische stoffen (VOS) , virussen ... Helaas is de lijst met vervuilende stoffen die de kwaliteit van de binnenlucht aantasten lang, op kantoor en thuis. Voor het opruimen van woonruimtes één oplossing: de lucht meten en zuiveren! Welke meter kiezen? Welke luchtreiniger? Een kort overzicht om je te helpen de juiste keuze te maken :)
Overzicht
1 Waarom luchtkwaliteit belangrijk vinden? 2 Luchtkwaliteitsmeters 3 Luchtreinigers

1 - Waarom luchtkwaliteit belangrijk vinden?

We brengen veel tijd door in besloten ruimtes. Binnenlucht is echter vaak veel meer vervuild dan buitenlucht, in werkelijkheid 6 tot 10 keer meer vervuild! Soms reukloos, kleurloos, in kleine hoeveelheden maar niettemin zeer aanwezig, de verontreinigende stoffen van ons interieur zijn talrijk. Hier is een niet-limitatieve lijst van de meest voorkomende verontreinigende stoffen:

Biologische verontreinigende stoffen


- Deeltjes in de lucht (haar, pollen en andere allergenen, enz.)
- Virussen, bacteriën en schimmels

Chemische verontreinigende stoffen


- Chemische reinigingsmiddelen en oplosmiddelen (bleekmiddel, ammoniak, ontkalker, lijm, oplosmiddel, smeermiddel, verf, enz.)
- Vluchtige organische stoffen, bekend als VOS (deodorant, spray, interieurgeur, wierook, kaars, haarlak, enz.).
- Tabaksrook, uitlaatgassen
- Stoffen die worden uitgestoten door bouw- en renovatiematerialen (vloer- en wandbekleding, glaswol, oppervlaktebehandeling van meubels, enz.)

Fysische verontreinigende stoffen


- Huisstofmijt
- Natuurlijke of synthetische vezels

CO2 en Coronavirus

Wanneer we spreken of ademen, geven we koolstofdioxide (CO2) af. Als we een virus bij ons dragen, hopen geïnfecteerde deeltjes zich op in de lucht. Dus rekenkundig gezien geldt: hoe hoger de CO2-concentratie in een ruimte, hoe groter het risico op besmetting. Dit onderstreept duidelijk het belang van het meten van de kwaliteit van de lucht om overeenkomstig te handelen: ventilatie van de kamer of installatie van een luchtreiniger.

2 - Luchtkwaliteitsmeters

Op kantoor en thuis kan de lucht die u inademt een directe invloed hebben op uw gezondheid. Astma, chronische bronchitis, allergieën, dermatologische aandoeningen ... De risico's van een slechte binnenluchtkwaliteit zijn zeer reëel, dus moeten ze verholpen worden! Maar hoe weet je of de lucht tekenen van vervuiling vertoont? Luchtkwaliteitsmeters zijn hierbij een grote hulp.
les mesureurs de la qualité de l’air servent à détecter les polluants

Hoe het werkt ?


Luchtkwaliteitsmeters zijn uitgerust met sensoren die de verschillende verontreinigende stoffen in de binnenlucht detecteren en analyseren. Ze werken continu en geven de hele dag door gegevens weer.

Wat meten ze?


Ze meten wat onzichtbaar en niet waarneembaar is voor het blote oog, inclusief de belangrijkste verontreinigende stoffen die verantwoordelijk zijn voor een slechte luchtkwaliteit. Afhankelijk van het model kunnen ze, naast temperatuur en vochtigheid, detecteren:
- kooldioxide (CO2)
- vluchtige organische stoffen (VOS)
- fijne deeltjes (pollen, rook, stof, enz.)
- formaldehyde (sterk aanwezig in lijmen, plafonds, meubels en verf)
- benzeen (aardolie, benzine, uitlaatgassen, enz.)

3 - Luchtreinigers

Zodra u verontreinigende stoffen hebt geanalyseerd en gedetecteerd, is het tijd om actie te ondernemen! Maar eerst een vuistregel: ventileer je woonruimtes elke ochtend en nacht minimaal 10 minuten, ongeacht het weer buiten. Het vernieuwen van de lucht is de sleutel tot het reinigen van kamers. Je kunt ook meer "natuurlijke" huishoudelijke producten gebruiken of je ruimte uitrusten met planten zoals azalea's, vijgenbomen, drakenbomen ... Maar soms is dit allemaal niet genoeg. Luchtreinigers zijn dan een goede aanvulling: ze filteren de lucht door vervuilende stoffen te verwijderen (naast slechte geuren!). Elke luchtreiniger heeft zijn eigen prestaties en technische kenmerken. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers:

De luchtreiniger met filters


les purificateurs d’air à filtres
Het is de meest gebruikte luchtreiniger. Het bestaat uit drie over elkaar geplaatste filters:
- een voorfilter: houdt zichtbare deeltjes tegen (pollen, haren, haar, enz.) waarvan de grootte groter is dan één micron. Het beperkt de verstopping van andere filters.
- een actieve koolfilter: vangt vluchtige organische stoffen (VOS) op en neutraliseert geuren.
- een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air): vangt deeltjes met een diameter van 0,3 micrometer op.


Voordeel : de efficiëntie van het HEPA-filter
Nadeel : regelmatig onderhoud van te voorziene filters / heeft geen effect op chemische verontreinigingen (huishoudelijke wasmiddelen bijvoorbeeld)

De ultraviolette luchtreiniger


Deze UV-luchtreinigers gebruiken speciale lampen (UV-C en UV-V) die dezelfde golflengten produceren als de zon. Ze brengen dan ook hetzelfde natuurlijke zuiveringsproces naar huizen en gebouwen.
Voordeel : Vernietigt micro-organismen, zoals virussen, bacteriën, schimmels en oxideert geuren en vluchtige organische stoffen (VOS)
Nadeel : open het apparaat nooit terwijl het draait, dit kan ernstig letsel aan ogen en huid veroorzaken

De ionisator luchtreiniger


De luchtreiniger met ionisator produceert een elektrische reactie door negatieve ionen te creëren. Deze laatste laden de zwevende deeltjes negatief op (neutraal of positief geladen), die dan te zwaar worden en onvermijdelijk door de bodem worden aangetrokken.
Voordeel : verbeterd welzijn
Nadeel : vernietigt de deeltjes niet, dus je moet ze achteraf opzuigen

De verbrandingsluchtreiniger


De luchtreiniger vernietigt door verbranding schadelijke deeltjes (schimmels, pollen, bacteriën, enz.). De vervuilde lucht komt het apparaat binnen en verwarmt deze tot 200°C, waarna de gezuiverde lucht de ruimte ingaat zodra deze is afgekoeld.
Voordeel : verbrandt biologische verontreinigende stoffen
Nadeel : ietwat lange behandeling / alleen effectief in kleine ruimtes / geen actie op chemische verontreinigingen waarvoor verbranding van minimaal 1000°C nodig is.

De luchtreiniger met fotokatalyse


Fotokatalyse is een proces dat verontreinigende stoffen door licht oplost. De luchtreiniger bestaat uit een ventilator die de verontreinigde deeltjes vangt in een katalysator, meestal titaniumdioxide (TiO2), en de werking van ultraviolette stralen zet ze vervolgens om in waterdamp en een kleine hoeveelheid koolstofdioxide.
Voordeel : vernietigt geuren, vluchtige organische stoffen (VOS), allergenen en pollen, chemische vervuilingsresiduen
Nadeel : om effectief te zijn, moet het zoveel mogelijk lucht roeren, dus het proces is een beetje luidruchtig

Twee criteria waarmee u rekening moet houden voordat u de aankoop doet:


1. Het te zuiveren luchtvolume


Er zijn luchtreinigers voor alle oppervlakken, van de kleinste tot de grootste. Om effectief te zijn, moet het een bepaalde hoeveelheid lucht kunnen roeren en verversen (gemiddeld 3 keer per uur) en dit, in overeenstemming met het volume van het te behandelen onderdeel, anders dreigt het constant te draaien. volle kracht. Het debiet van een luchtreiniger wordt gemeten in kubieke meter per uur (m3/h).
Herinnering aan de berekening van een luchtvolume: houd rekening met de oppervlakte van de kamer en vermenigvuldig dit aantal met de hoogte. Zo krijgt u de cubage (volume) van de kamer.

2. Het geluidsniveau van de luchtreiniger


Het geluidsniveau is afhankelijk van de luchtstroom van het apparaat. Hoe hoger de stroom, hoe meer het geluidsniveau toeneemt. Voor meer flexibiliteit kun je kiezen voor een luchtreiniger met instelbare luchtstroom. Meestal ligt het geluidsniveau van een luchtreiniger tussen de 5 en 60 dB. Ter vergelijking: een discussie bereikt ongeveer 50 dB.
Luchtkwaliteitsmeter en luchtreiniger... Je hebt nu alle kaarten in handen om de vervuiling binnenshuis te bestrijden! En als u niet vindt wat u zoekt, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze MyBruneau-specialisten, zij zullen het voor u vinden!