Om de juiste keuze te maken en wegwijs te worden in het grote aanbod van projectoren, moet u zich eerst afvragen waarvoor u de projector voornamelijk gaat gebruiken: home cinema, videospelletjes of kantoorgebruik? Ook de kenmerken zijn belangrijke criteria om eens van dichtbij te bekijken (grootte, gewicht, resolutie...). Volg de gids om meer te weten te komen!
Inhoudsopgave
1Formaten en resoluties van videoprojectoren
2Projectieafstand
3Kantoorprojectoren
4Home cinema en videogame projectoren
5Projectietechnologieën
6Helderheid en contrast van projectoren
7Projectorlampen
8De verschillende types projectieschermen
1 - Formaten en resoluties van videoprojectoren
De resolutie is het aantal pixels waaruit een beeld is opgebouwd. Hoe hoger het aantal pixels, hoe scherper het uiteindelijke beeld.
SVGA = 800 X 600 pixels (formaat 4:3) / Instapniveau
ULTRA HD 4K = 3840 X 2160 pixels (formaat 16:9) / Hoogwaardige kwaliteit home cinema
2 - Projectieafstand
Afhankelijk van de ruimte die u ter beschikking hebt, kunt u een groter of kleiner beeld projecteren. Afhankelijk van de grootte van het beeld dat u wenst te verkrijgen, zal de projectieafstand verschillen.
Om de ideale projectieafstand nauwkeurig te berekenen, hebt u de projectieverhouding nodig (deze informatie vindt u in de informatiefiche van het product).
Projectieverhouding lager dan 1: dit is een korte brandpuntsafstand, de projector kan dicht bij het scherm worden geplaatst met weinig afstand ertussen (< 5 meter).
Projectieverhouding tussen 1 en 2 (het meest gangbaar): dit is een middellange brandpuntsafstand, zorg voor een projectieafstand tussen 3 en 5 meter.
Projectieverhouding groter dan 2: dit is een lange brandpuntsafstand, de projector kan achter de toeschouwers worden geplaatst (> 5 meter).
Projectieafstand (in meters) = projectieverhouding X schermbreedte. Voorbeeld: voor projectieverhouding van 1,9 en beeld van 4 meter breed, bedraagt de projectieafstand 7,6 meter (1,9 X 4).
3 - Kantoorprojectoren
Voor professioneel gebruik, d.w.z. voor het projecteren van bijvoorbeeld pdf- of Powerpoint-documenten, is het raadzaam compacte en heldere projectoren te kiezen. Geef de voorkeur aan een model met korte brandpuntsafstand, hierdoor krijgt u een voldoende groot beeld, zelfs als uw toestel zich dicht bij het scherm bevindt, wat het geval kan zijn als u in een kleine ruimte bent geïnstalleerd.
Formaat
Voor de projectie van kantoordocumenten of webpagina's wordt vooral het 16:10-formaat aanbevolen: de verhouding is aangenamer dan 16:9 omdat het beeld hoger is. U kunt dus kiezen voor een WUXGA (1920 X 1200 pixels) resolutie, maar deze optie is wel iets duurder dan 16:9. Voor een lager budget is de WXGA (1280 X 800 pixels)-resolutie in 16:10-formaat of XGA (1280 X 768)-resolutie in 4:3-formaat heel geschikt.
Connectiviteit
Als u presentaties wilt projecteren zonder computer, maar rechtstreeks vanaf een USB-stick of SD-kaart, zorg er dan voor dat uw toestel USB-poorten en een geheugenkaartsleuf heeft.
Gebruik
Wilt u uw videoprojector aan het plafond bevestigen? Gebruik een plafondbeugel.
Moet u de projector van de ene naar de andere ruimte verplaatsen? Denk aan het gewicht! Kies bij voorkeur een lichtgewicht model (minder dan 3 kg) om de projector gemakkelijker te kunnen verplaatsen.
Bent u vaak onderweg, dan kunt u onze ultradraagbare en zeer lichte Pico projectoren overwegen. Pico projectoren zijn ontworpen met het oog op mobiliteit, zijn compact, meestal draadloos (WiFi- of Bluetooth-verbinding) en beschikken over alle nodige ingangen: USB, HDMI en SD poorten. Hoewel ze soms beschikken over hoge kwaliteit resoluties, zijn ze het meest geschikt voor occasioneel gebruik.
4 - Home cinema en videogame projectoren
Projectoren voor home cinema en videospelletjes onderscheiden zich door hun beeldkwaliteit (resolutie, contrast en kleur). Om optimaal te kunnen genieten van films en videogames op een groot scherm, is het raadzaam te kiezen voor modellen met een 16:9 resolutie in:
Full HD (1920 X 1080 pixels)
WUXGA (1920 X 1200 pixels)
Ultra HD 4 K (3840 X 2160 pixels).
4K-projectoren bieden 4 keer de resolutie van Full HD-projectoren: het geprojecteerde beeld is echt heel scherp.
Het geluid van de projector kan, afhankelijk van het gebruik, hinderlijk zijn. Om niet al te zeer te worden gestoord, mag het geluidsniveau niet hoger liggen dan 30 decibel.
5 - Projectietechnologieën
LCD of 3-LCD (Liquid Crystal Display) projectie
Deze technologie is geïnstalleerd op een groot aantal computerschermen, camera's en zelfs op sommige horloges. Ze reproduceert een digitale weergave op een plat scherm dankzij de polarisatie van het licht. Sinds de jaren negentig heeft 3-LCD de plaats ingenomen van LCD (licht passeert door drie matrices), waardoor het mogelijk is "regenboog"-effecten te corrigeren.
Pluspunten:
Natuurlijke kleuren
Minder vermoeide ogen
Laag geluidsniveau
Minpunten:
Regelmatig filteronderhoud nodig
De diepte van de zwartwaarden
DLP-projectie (digitale lichtverwerking)
Deze technologie maakt gebruik van een chip met miljoenen minuscule spiegeltjes die binnenkomend licht weerkaatsen voor het produceren van het beeld op het scherm.
Pluspunten:
Detailweergave
Zeer heldere kleuren
Uitstekend contrast
Gemakkelijk in onderhoud
Maakt 3D mogelijk
Minpunten:
Kans op regenboogeffect
Een beetje lawaaierig (ventilatoren voor het koelen van de lamp)
LCoS, SXRD en D-ILA projectie Elke fabrikant geeft een andere naam aan deze technologie, maar de werking is hetzelfde. LCoS (Liquid Crystal on Silicon) voor Canon, SXRD (Silicon X-tal Reflective Display) voor Sony en D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplification) voor JVC. Deze technologie combineert het beste van LCD en DLP en is ideaal voor zowel home cinema projectie als professionele presentaties van hoge kwaliteit.
Pluspunten:
Uitstekende beeldkwaliteit
Uitstekende contrasten
Mooie kleuren
Diepe zwartwaarden
Geen regenboogeffect
Minpunten:
De prijs
6 - Helderheid en contrast van projectoren
De helderheid van een videoprojector wordt gemeten in ANSI lumen, oftewel de lichtopbrengst. Hoe lichter uw projectieruimte is, hoe helderder de projector zal moeten zijn. Hoe donkerder de kamer, hoe beter het beeld!
In het algemeen wordt voor een vergaderzaal een projector met een vermogen van minimaal 3000 lumen gekozen. Voor een home cinema projectie volstaat 1000 lumen (het is gemakkelijker om de lichtsterkte te regelen in een ruimte waar films worden bekeken dan in een vergaderzaal...).
Contrast is het verschil in lichtintensiteit tussen de helderste en de donkerste tinten. Contrast wordt uitgedrukt als een verhouding, bijvoorbeeld: de verhouding 1000: 1 betekent dat het helderste punt 1000 keer helderder is dan het donkerste punt.
Als het contrast minder dan 800:1 is, zullen de zwarttinten grijs zijn en het beeld dof. Hoe hoger de verhouding, hoe beter de beeldkwaliteit: of u het toestel nu gebruikt voor homecinema of een vergaderzaal, de contrastverhouding moet ten minste 10.000:1 zijn.
7 - Projectorlampen
De meeste videoprojectoren zijn uitgerust met kwiklampen (UHP), vooral thuisbioscoopprojectoren. Ze zijn helder en hebben een levensduur van tussen de 3000 en 5000 uur.
Er zijn ook modellen met led-lampen (minder energie verbruikend) met een levensduur die 5 keer langer is dan die van conventionele lampen.
Als laatste vermelden we de laserprojectoren (4K-resolutie). Ze zijn over het algemeen zeer helder en hebben een levensduur die 5 tot 10 keer langer is dan die van conventionele lampen, maar ze zijn nog steeds vrij duur.
8 - De verschillende types projectieschermen
Afhankelijk van uw behoeften en uw projectieruimte, kunt u kiezen uit 4 soorten projectieschermen: