Massicot snijmachine, rolsnijmachine, hefboomsnijmachine, bordschaar ... Om de knoop door te kunnen hakken, moet u goed op de hoogte zijn van alle kenmerken van snijgereedschappen!
Laten we, voor we tot de kern van de zaak komen, beginnen met een kleine definitie. Een papiersnijder is een machine die in één keer een stapel vellen of karton in een rechte hoek snijdt. Dit werktuig, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van de drukkerij-, schrijfwaren- en uitgeverij-industrie, is gedemocratiseerd en bestemd voor alle vakmensen (of in ieder geval voor degenen die papier moeten snijden). Eén druk op het heft, en 50 A4 vellen zijn gesneden! En niet zomaar alstublieft! Zuiver, recht, netjes en perfect gesneden, niet minder dan dat.
Twee snijmechanismen
Rolsnijmachine, hefboomsnijmachine, stapelsnijder, bordschaar... Het is soms moeilijk om de weg te vinden in het technische jargon van snijgereedschap. Een korte praktische toelichting is op zijn plaats! Hoewel er verschillende benamingen worden gebruikt, kunnen slechts twee hoofdtypen apparatuur worden onderscheiden.
Snijmachines met een hefboommes
Zowel de massicot als de hefboomsnijmachine behoren tot deze categorie, met als enig verschil dat de hefboomsnijmachine ook een ondermes heeft (net als een schaar!). In beide gevallen wordt het papier zuiver gesneden, op de manier van een guillotine.
Snijmachines met een draaiend blad
Deze worden rolsnijmachines genoemd. In dit geval wordt de snede gemaakt door het mes van links naar rechts of van rechts naar links over het papier te schuiven. De snede is scherp, maar er kan niet tegelijkertijd een grote stapel papier worden verwerkt.
Focus op gespecialiseerde merken
Om onaangename verrassingen te voorkomen (messen die verschuiven, bevestigingen die te licht zijn, enz.), kunt u het beste vertrouwen op gespecialiseerde merken.
Op het gebied van snijgereedschap staan Dahle, Ideal, Rexel en Fiskars garant voor een scherp mes van hoge kwaliteit.
Een massicot of een rolsnijmachine: voor wie, voor wat?
Professioneel gebruik
In een kantoor, vaak in de buurt van de printer, kan de massicot papiersnijder worden gebruikt om flyers, hand-outs voor presentaties of andere ongebruikelijke formaten te produceren, ruimte te besparen voor archivering, enz. En dat is nog niet alles: deze snijmachine bespaart ook op de afdrukkosten door impositie van documenten. Impositie bestaat uit het plaatsen van verschillende andere exemplaren van hetzelfde document op een standaardformaat (A4 bijvoorbeeld), waarna verschillende documenten in één keer tot het eindformaat worden gesneden. Dit alles op een scherpe, snelle en precieze manier. Ideaal voor het ontwerpen van reclame of commerciële flyers!
Creatief gebruik
Ook thuis of op school kan snijapparatuur onmisbaar zijn. Scrapbooking, knutselen, uitnodigingen voor speciale gelegenheden ... Voor creatief werk biedt een papiersnijmachine zuivere, rechte en onberispelijke sneden, op papier van verschillende diktes met een hoogwaardige resultaat.
Het is duidelijk dat je voor een professionele activiteit niet hetzelfde type snijder gebruikt als voor scrapbooking. Laten we daarom eens kijken naar enkele basisadviezen voor het kiezen van uw snijapparatuur.
Hoe kiest u een hefboom- of een rolsnijmachine?
Natuurlijk, de machine moet kunnen snijden! Maar dat is niet het belangrijkste. Hier zijn de criteria waarmee rekening moet worden gehouden om de juiste keuze te maken.
De snijcapaciteit (ook snijhoogte genoemd): dit is het aantal vellen dat u in één keer wilt snijden. Ter informatie: een snijcapaciteit tussen 10 en 50 vel is geschikt voor klassiek kantoorgebruik. Kies een snijcapaciteit van 15 mm om tot 150 vel 70 g/m² papier in één keer te snijden.
Kies een snijcapaciteit van 20 mm om tot 200 vel 70 g/m² papier in één keer te snijden.
Het maximaal te snijden formaat: de vraag naar het maximale formaat (A4, A4+ of A3) is van cruciaal belang, want het is niet nodig de Rolls Royce onder de papiersnijmachines te bezitten als u er geen gebruik van maakt!
Voor het snijden van A4/A4+: kies een machine met een snijlengte tussen 320 en 387 mm.
Voor het snijden van A3/A3+: kies een machine met een snijlengte tussen 430 en 460 mm
Voor het snijden van A2: kies een machine met een snijlengte van 615 mm.
De afmetingen en de plaats die de snijmachine inneemt: we zijn soms zo gefocust op de technische details dat we het essentiële vergeten! Het is echter van vitaal belang dat u van tevoren plant waar u de snijapparatuur gaat installeren. Voor de goede orde: de diepte van de tafel is bepalend voor de lengte van de te snijden documenten, en moet dus ten minste gelijk zijn aan de lengte van het einddocument.
De gebruiksfrequentie: al naargelang u de machine af en toe, regelmatig of intensief gebruikt, hebt u niet dezelfde uitrusting nodig. Een rolsnijmachine is geschikt voor incidenteel gebruik. En vanwege hun capaciteit zijn hefboomsnijmachines al dan niet met ondermes meer geschikt voor regelmatig of intensief gebruik.
Snijnauwkeurigheid: maataanduidingen op de tafel, zijaanslag met schaalverdeling, terugschuifbare aanslag om het papier te positioneren, voorziening voor het aandrukken van het papier om verschuiven te voorkomen ... Vele elementen kunnen de snijnauwkeurigheid van papiersnijmachines vergemakkelijken en verbeteren. Denk er eens over na!
De verschillende soorten van snijden: goed om te weten! Er is "snijden" en "snijden". Als bewijs bieden sommige apparaten verschillende snijwijzen: recht snijden, groeven snijden, voorsnijden ...
Veiligheidsvoorzieningen: blokkering van de snijbladen, beschermend scherm, gewicht ... al deze elementen moeten goed in het oog worden gehouden, vooral als u met kinderen werkt. Merk op dat hoe zwaarder het instrument is, hoe stabieler en dus veiliger het zal zijn! Hoe lichter het is, hoe gemakkelijker het te verplaatsen of op te bergen is.
Demonteerbaar lemmet of niet demonteerbaar: een afneembaar lemmet is een pluspunt, zodat u het kunt laten slijpen of vervangen.
Moest u papier snijden? Nu bent u klaar om naar believen te knippen, snijden en hakken. :)