Ergonomie: wat maakt een bureaustoel ergonomisch?

De term "ergonomie" wordt in het dagelijks taalgebruik gebruikt om een goed aangepast product aan te duiden. Maar voor een ergonoom kan een product pas "ergonomisch" zijn als er rekening wordt gehouden met het gebruik. Bijgestaan door Ergonomades (Parijs), ontcijferen wij voor u de ergonomie van bureaustoelen.

Ergonomie van bureaustoelen

Als we het bijvoorbeeld over een ergonomische stoel hebben, hebben we het strikt genomen mis! Want een stoel is niet "van nature" ergonomisch.

Een stoel is ergonomisch als:

  • hij aan een behoefte beantwoordt
  • hij rekening houdt met de fysieke kenmerken van de gebruiker
  • hij geschikt is voor het uitvoeren van een activiteit

De ergonomische benadering in bedrijven houdt in dat de problemen die de werknemers bij hun werk ondervinden in kaart worden gebracht en dat er oplossingen worden gevonden die rekening houden met de specifieke kenmerken van elk individu. Ergonomie gaat dus over aanpassingen op het werk aan de mens, niet andersom!

Een bureaustoel kiezen: 6 comforteisen om in gedachten te houden

1 - Verstelbare rugleuning voor ondersteuning van de lenden;
2 - Verstelbare zitting voor voorwaartse kanteling met armleuningen (indien mogelijk verstelbaar);
3 - Verstelbare diepte: nodig voor de ondersteuning van de onderrug en het voorkomen van druk op de voorkant van de knieën;
4 - Stevige vulling;
5 - Poreuze stof om lucht te laten circuleren;
6 - Onderstel met 5 poten om te voorkomen dat de bureaustoel per ongeluk wegrolt.

Bureaustoel: referentiemetingen

Het INRS (Institut National de Recherche et de Sécurité) beveelt een zithoogte aan tussen 42 en 51 cm, een zitdiepte tussen 40 en 42 cm en een rugleuninghoogte van ongeveer 50 cm.

Bureaustoelen voor gebruik van minder dan 4 uur per dag

Stoel met vaste rugleuning en verstelbare zitting

Klassieke stoel met vaste rugleuning en in de hoogte verstelbare zitting

Deze stoelen hebben het voordeel goedkoop te zijn, maar de verstelmogelijkheden zijn beperkt en bieden dus geen goede ondersteuning.

Stoel met gecentreerd kantelmechanisme

Bureaustoel met gecentreerd kantelmechanisme

De rugleuning en de zitting zijn aan elkaar gekoppeld en kantelen gelijktijdig wanneer ze naar achteren worden bewogen. De spanning kan worden aangepast aan het lichaamstype.

Bureaustoelen voor gebruik tot 6 uur per dag

Bureaustoel met permanent contact

Bureaustoel met permanent contact

De zitting is vast en de rugleuning kantelt wanneer de gebruiker naar achteren kantelt. De rugleuning kan in elke positie worden vergrendeld. Door de koppeling van de zitting aan de bewegingen van de rugleuning blijft slechts de helft van de rug in contact met de rugleuning.

Bureaustoel met asynchroon kantelmechanisme

Bureaustoel met asynchroon kantelmechanisme

De kanteling van de zitting en de rugleuning kan individueel en handmatig worden ingesteld.

Bureaustoel voor gebruik tot 8 uur per dag

Bureaustoel met synchroonmechanisme

Bureaustoel met synchroonmechanisme

De rugleuning en zitting kantelen synchroon wanneer de gebruiker voorover of achterover leunt. De hele rug blijft in contact met de rugleuning. Dit type stoel biedt optimaal comfort omdat het bekken en de wervelkolom perfect worden ondersteund. Dit mechanisme kan worden aangepast aan het gewicht van de gebruiker.

Bekijk de bureaustoelen voor intensief gebruik

Gevraagd naar het onderwerp herinnert Evelyne Yalbir, ergonoom bij Ergonomades, ons eraan dat "de keuze van de stoel in de eerste plaats afhangt van iemands werkactiviteit en het ervaren gebruikscomfort. Het is dus noodzakelijk om, in de mate van het mogelijke, tests uit te voeren om het model te kiezen dat bij u past."

Voetsteunen: de juiste aanvulling op de bureaustoel?

Een voetensteun is een waardevolle aanvulling op een ergonomische stoel en is een bondgenoot voor een goede werkhouding, vooral voor mensen die te klein zijn om hun voeten plat op de grond te houden in verhouding tot de hoogte van hun werkblad. Ook moet worden opgemerkt dat niet-verstelbare bureaus over het algemeen te hoog zijn voor de meeste gebruikers.

Om doeltreffend en comfortabel te zijn, moet de voetsteun ten minste 40 cm breed en 4 à 5 cm hoog zijn en een helling tussen 0 en 15° hebben.

Cyrielle Hoareau, ergonoom, heeft echter één bedenking: "Wees voorzichtig met het systematisch gebruiken van voetsteunen: ze hebben het nadeel dat ze de houding blokkeren."