Hoe kiest u de juiste bureaustoel? Aankoopgids

Een goede bureaustoel is een absolute must voor uw comfort. Maar de juiste keuze maken is niet eenvoudig: welke stoel moet u kiezen en hoe stelt u hem in? Volg onze gids om alles te weten te komen over de specifieke kenmerken en hoe u de stoel het beste kunt gebruiken.Hoe kiest u de juiste bureaustoel? Aankoopgids
Inhoudsopgave
1 Keuzehulp: vind de bureaustoel die bij u past2 Gebruiksduur en geschikt mechanisme3 Verschillende types armleuningen4 Een goede houding aannemen
5 Uw bureaustoel juist instellen6 Onderhoudstips7 Labels en certificeringen8 Lexicon

1 - Keuzehulp: vind de bureaustoel die bij u past

1

Hoeveel uur per dag zit u op uw bureaustoel?

2

Kies uw comfort

Ondersteunt het hoofd zodat de nekwervels ontlast worden.
Zorgt voor een betere houding waardoor de rug aanzienlijk minder belast wordt.
Begin met zoeken

2 - Gebruiksduur en geschikt mechanisme

Langdurig zitten, niet bewegen en werken achter een beeldscherm kunnen leiden tot pijn in de onderrug. Hoe meer tijd u overdag zittend doorbrengt, hoe meer ergonomisch het mechanisme van uw stoel moet zijn.

Kies een bureaustoel die past bij de gebruiksduur

GEREGELD (TOT 4 U)

Bureaustoel voor geregeld gebruikStandaard
Standaard < 4u: wij bevelen een stoel met een "standaard" mechanisme aan. De rugleuning is vast, de zitting is in de hoogte verstelbaar. Dit type stoel is niet geschikt voor langdurig zitten.

Bekijk alle bureaustoelen met een "standaard" mechanisme

DAGELIJKS ( < 7U)

Bureaustoel voor een hele werkdagPermanent contact
Permanent contact TOT 7U: wij bevelen een zitting aan met een permanent contact-mechanisme. De rugleuning volgt uw bewegingen en blijft in "permanent contact" met uw rug. Hij kan ook in de gewenste stand worden vergrendeld. De druk van de rugleuning kan worden aangepast aan lichaamstype en gewicht. De zitting is vast. Dit type stoel is geschikt voor alle soorten dagelijks kantoorwerk.

Bekijk alle bureaustoelen met permanent contact-mechanisme

SYNCHROONMECHANISME (7U EN MEER)

Bureaustoel voor langdurig gebruikSynchroon
Synchroonmechanisme ≥ 7u: wij bevelen een stoel met synchroonmechanisme aan. Dit type bureaustoel is perfect geschikt voor gebruik langer dan 7 uur per dag. De rugleuning en zitting kantelen in een verhouding die altijd optimaal comfort biedt. De druk van de rugleuning kan worden aangepast aan lichaamsvorm en gewicht. Een anti-terugslag veiligheidssysteem voorkomt elke impact op de wervelkolom. Het synchroonmechanisme is het meest ergonomisch. Dit type stoel is bijzonder geschikt voor het werken achter een beeldscherm.

Bekijk alle bureaustoelen met synchroonmechanisme
Bureaustoel met synchroonmechanismeSynchroon
Synchroon 24u/24: dit mechanisme heeft dezelfde voordelen als het synchroonmechanisme met de toevoeging van 24-uurs gebruik.

Bekijk alle bureaustoelen met "synchroon 24u/24" mechanisme

Kies uw bureaustoel in functie van uw gebruik:

DAGELIJKS ( < +4U)

Bureaustoel met gecentraliseerd kantelsysteemCentraal kantelsysteem
Gecentraliseerd kantelsysteem < 4u: wij bevelen een stoel met gecentraliseerd kantelsysteem aan. De rugleuning en zitting kantelen in een constante hoek om bewegingen te begeleiden en op te vangen. Dit mechanisme is beschikbaar op de directiemodellen.

Bekijk alle bureaustoelen met "gecentraliseerd kantelsysteem"

INTENSIEF (7U en MEER)

Bureaustoel met kantelmechanisme met excentrische asKantelsysteem met excentrische as
Kantelmechanisme met excentrische as ≥ 7u: wij adviseren een stoel met een "kantelmechanisme met excentrische as" voor maximaal 7 uur gebruik per dag. Deze stoel heeft dezelfde kenmerken als een stoel met een gecentreerd kantelmechanisme, maar met de toevoeging dat de draaias naar voren is verplaatst, waardoor de voeten in contact met de vloer blijven, ongeacht de mate van kanteling.

Bekijk alle bureaustoelen met "kantel- en draaimechanisme 24 u/24"

3 - Verschillende types armleuningen

Voor een optimale ondersteuning van de onderarmen en schouders vindt u in de volgende tabel de verschillende soorten armsteunen.
Bureaustoelen met vaste armleuningen VASTE ARMLEUNINGEN:
kunnen niet versteld worden

Bureaustoelen met 1D armleuningen 1D ARMLEUNINGEN:
in de hoogte
verstelbaar
Bureaustoelen met 2D armleuningen 2D ARMLEUNINGEN:
verstelbaar
in de hoogte
en in de diepte
Bureaustoelen met 3D armleuningen 3D ARMLEUNINGEN:
verstelbaar
in de hoogte,
de diepte
en de breedte
Bureaustoelen met 4D armleuningen 4D ARMLEUNINGEN:
verstelbaar
in de hoogte,
de diepte, de breedte
en in richting

4 - Een goede houding aannemen

Een goede bureaustoel is een eerste vereiste voor uw comfort. Maar dat is niet genoeg: u moet ook weten hoe u goed moet zitten! Hoe moet u uw rug, benen en armen plaatsen? Met een paar eenvoudige reflexen kunt u veel problemen met uw wervelkolom, bloedsomloop en stress voorkomen.
Bureaustoel en rugpijn

RUG

Het belangrijkste is goed recht te zitten. Zorg er daarom voor dat de hoogte van de rugleuning hoog genoeg is om het bekken en de lendenstreek te ondersteunen en houd uw rug steeds tegen de zitting aangedrukt. De schouders worden echter niet tegen de rugleuning aangedrukt: een te rechte rug is net zo slecht als een ronde rug.
Voor nog meer comfort kunt u ook een rugsteun gebruiken die perfect op uw lichaam is afgestemd.

Bekijk alle rugsteunen
Bureaustoel en zware benen

BENEN EN VOETEN

Uw voeten moeten plat op de vloer rusten. Vermijd het kruisen van uw benen onder de zitting of het teveel strekken van uw benen: een goede positie houdt uw rug recht, bevordert de bloedsomloop en beschermt uw knieën tegen druk.
Voetensteunen
FOCUS OP de onmisbare voetensteun
Aanbevolen door de bedrijfsarts. Een voetensteun verbetert de algemene houding, vergemakkelijkt de uitlijning van de wervelkolom en verlaagt de compressie op niveau van de knieën.

Bekijk alle voetensteunen
Een goede zithouding achter het bureau

ARMEN

De onderarmen worden horizontaal geplaatst, evenwijdig met het oppervlak van het bureau. De ellebogen mogen niet te ver van het lichaam af zijn, zodat ze een rechte hoek vormen. De polsen moeten zich in lijn met de ellebogen bevinden, zodat de carpale tunnelzenuw niet wordt samengedrukt wanneer uw polsen op bureau of toetsenbord rusten.
Stel de hoogte van het scherm in voor de ogen

OGEN

Vergeet niet dat uw ogen ook rust nodig hebben! Plaats daarom uw scherm op een geschikte afstand en hoogte. Uw ogen moeten op gelijke hoogte zijn met of iets onder de bovenkant van uw scherm en ten minste 40 cm ervan verwijderd zijn.

5 - Uw bureaustoel juist instellen

De ideale positie kennen is goed, ze in praktijk brengen is beter! Hoogte, rugleuning, zitting: met de volgende tips kunt u uw stoel instellen.
Uw bureaustoel instellen

RUGLEUNING


Stel de hoek en de hoogte van uw rugleuning zo in dat ze uw bekken ondersteunt en zich perfect aan de lendencurve aanpast. Het is ook belangrijk dat een zo groot mogelijk deel van uw rug in contact is met de zitting.

ARMLEUNINGEN


Ga rechtop zitten en buig uw armen in een rechte hoek. Stel de hoogte van de armleuningen in tot ze het onderste deel van uw ellebogen net raken. Let op: uw armleuningen mogen uw ellebogen nooit naar boven drukken, zelfs niet een beetje.

DE HOOGTE


Ga met je gezicht naar de voorkant van de stoel staan. Het hoogste punt van de zitting moet zich net onder uw knieën bevinden.

DE ZITTING


De zitdiepte is ideaal ingesteld wanneer u in de stoel zit met uw voeten plat op de vloer en vier vingers kunt steken in de ruimte tussen de zitting en uw knieën.

6 - Onderhoudstips

Om lang van uw stoel te kunnen genieten: stofzuig om de twee maanden de bekleding om stof te verwijderen en reinig de stof indien nodig. Er is een oplossing voor elke vlek!

  • Vetvlekken: bestrooi met talkpoeder en laat inwerken. Verwijder vervolgens het talkpoeder en dep de vlek met een in terpentine gedrenkte doek.
  • Balpen: reinigen met alcohol 90°.
  • Inkt: reinigen met alcohol 90° daarna spoelen met water met max. 5% wasmiddel.
  • Chocolade: afnemen met een in lauw water gedrenkte doek.
  • Kauwgom: begin met het afkoelen van de kauwgom met een zak ijsblokjes. De rest zal handmatig gedaan moeten worden...
  • Koffie, thee, melk : gebruik water met max. 5% wasmiddel.

7 - Labels en certificeringen

Wanneer u meubilair koopt voor uw bedrijf of kantoor, komt u veel normen en labels tegen. Hieronder vindt u de verschillende normen en labels voor bureaustoelen.

BRANDBEVEILIGING

Voor bureaustoelen is de brandbestendigheid gebaseerd op 2 Europese normen EN 1021.1: bestand tegen sigaretten EN 1021.2: bestand tegen lucifers
Het enige brandrisico waarmee in een "standaard"-kantoor rekening moet worden gehouden, is het risico van sigaretten, temeer daar het niet is toegestaan te roken in kantoren buiten de gereserveerde zones.
De M-normen zijn van toepassing op zitplaatsen die in openbare gebouwen worden gemonteerd en opgeborgen. M1-norm: niet ontvlambaar M2-norm: geringe ontvlambaarheid M3-norm: matig ontvlambaar

GS NORM

Duits label dat garandeert dat de geteste stoelen voldoen aan de geldende Europese normen, d.w.z. EN 1335 1-2-3 voor bureaustoelen.

NF EN 1335 NORM

Europese norm die de mechanische veiligheidseisen voor bureaustoelen specificeert (afmetingen, duurzaamheid, stevigheid van het onderstel). De eisen zijn gebaseerd op 8 uur/dag gebruik van een stoel met zelfremmende wieltjes door een persoon tot 110 kg.

ISO 9001 EN 14001 NORMEN

Het merendeel van onze bureaustoelen is ISO 14001 gecertificeerd (vervaardigd op locaties die voldoen aan de milieunormen) en ISO 9001 gecertificeerd (grondstoffen en fabrikanten die voldoen aan de internationale kwaliteitsnorm). De stoelen Alizée, Strong, Curvy, Scotty, Gipsy, Spring en Seattle vallen hier niet onder.

8 - Lexicon

Gebruikte bekledingen en hun eigenschappen:

Acryl: een synthetische vezel met uitstekende chemische weerstand. Acryl is net als wol zacht, warm en volumineus.

Wol: materiaal van dierlijke oorsprong. Wordt gebruikt in de textielproductie, vooral voor zijn thermisch isolerend vermogen.

Microvezel: kunstmatige of synthetische textielvezels (polyester, acryl, enz.), geïntroduceerd in de jaren 80. Gemakkelijk te onderhouden en zeer slijtvast. Microvezel behoudt lang een fluweelachtig aspect en gaat niet glimmen bij gebruik.

Polyolefine: synthetische polyestervezel.

Polyester: wordt in de textielindustrie gebruikt om synthetische vezels te maken, waarvan Tergal en Dacron de bekendste zijn. Het is de meest geproduceerde synthetische vezel ter wereld.

Polypropyleen: bestand tegen sterke zuren en alkaliën.

Renna: het katoen (80%) gecoat met polyurethaan (20%) geeft deze stof een zeer hoge scheurbestendigheid en een matte look en nerf zonder glimmen. Dit materiaal heeft een fluweelachtige lederlook.

Trevira CS: 100% polyester van hoge kwaliteit, dankzij de speciale chemische samenstelling.